Burnout Therapie Geldermalsen

Cherry van Veenendaal - Therapie Geldermalsen

Heb je een burnout en zoek je hulp?

Ik begeleid mensen die last hebben van een burnout in mijn praktijk in Geldermalsen.

Je kunt stress ervaren, bijvoorbeeld op het werk, door ziekte en zelfs door sporten. Er zijn vele levensgebeurtenissen die stress kunnen veroorzaken. Stress vraagt om inspanning. Zolang het herstel na een inspanning gelijk is aan de inspanning zelf, is er niets aan de hand.

Op het moment dat gedurende een lange tijd het herstel te kort is om van de inspanning bij te komen, treedt er schade op. Vaak gaat dit een aantal jaren goed en lijkt het lichaam veerkrachtig te zijn. Tot op een zeker moment de voorraden op zijn. Het lichaam wil niet meer vooruit en mentale kracht ontbreekt. Door jarenlange overbelasting bent u langzaam opgebrand.

burnout-therapiepsycholoog1

Waarom de één niet en de ander wel

Waarom raakt het de één niet en de ander wel, soms zelfs meerdere keren? Het heeft te maken met omstandigheden, persoonlijkheid, genen, omgeving en normen en waarden. Het is dus niet zo dat je van alleen hard werken een burn-out krijgt. Er spelen een hoop extra factoren mee, zoals bijvoorbeeld:

  • Moeite hebben met grenzen aangeven en daardoor de energie niet voldoende bewaken
  • Onzekerheid, het gevoel dat niets wat je doet goed genoeg is
  • Perfectionisme, de lat hoog leggen en streven naar het allerbeste
  • Zorg voor een ander, bijvoorbeeld ouders of kinderen
  • Niet kunnen delegeren of loslaten
  • Onthecht zijn van zichzelf, een keurslijf aanmeten. Niet authentiek zijn kost energie
  • Werkloosheid
  • Omgaan met rouw en verlies
  • Stress in relaties, bijvoorbeeld bij een partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Overspannen versus burnout

In tegenstelling tot de korte hersteltijd bij overspannenheid moet iemand met een burn-out doorgaans een lange tijd stoppen met werken om volledig te herstellen. En dit herstel gaat altijd met vallen en opstaan! Soms zal het zelfs voelen alsof er geen vooruitgang is.

Ondersteuning in herstel

Mijn praktijk kan ondersteunen in dit herstel. Het accepteren dat je “ziek” bent is hierbij een belangrijke eerste stap, maar ook het lastigste gedeelte. Want dat strookt juist met de krachtige karaktereigenschappen of overtuigingen die een burn-out veroorzaken.

We zoeken naar oplossingen voor jouw problemen en helpen je anders met spanning om te gaan. De bedachte oplossingen zullen ook uitgevoerd moeten worden. Dit traject gaat vaak hand in hand met ondersteuning van de bedrijfsarts. Indien gewenst kan gerapporteerd worden aan de bedrijfsarts of kan de therapeut mee op bezoek naar de bedrijfsarts.

Wil je meer weten of een afspraak maken?
Neem even contact met mij op.

Cherry
Geregistreerd bij LVPW en RBCZ