Rouwverwerking Geldermalsen

Cherry van Veenendaal - Therapie Geldermalsen

Rouw en verlies

Ik begeleid mensen die door een rouwproces heengaan in mijn praktijk in Geldermalsen.

Rouw en verlies, we krijgen er allemaal, vroeg of laat in ons leven, mee te maken. De meest voor de hand liggende vorm is verlies van een dierbare, familielid of kind. En zelf het verlies van een huisdier kan een enorme impact hebben.

U kunt rouwen om een partner die u bent kwijtgeraakt door een echtscheiding. Maar ook om een partner die er nog is, maar die veranderd is, bijvoorbeeld door hersenletsel of ziekte.

rouwverwerking-psycholoog

Ook het verlies van een baan, bedrijf of werkplek door bijvoorbeeld een reorganisatie valt mensen zwaar. Of de baan die u tot nu toe altijd prima vond die nu tegen begint te staan.

Ook door ziekte die u zelf raakt lijdt u verlies. Het verlies van gezondheid, het inleveren van vrijheid, het leren leven met beperkingen en pijn.

Hoe nu verder?

Een verlies kan u zien aankomen, soms komt het totaal onverwacht. Hoe dan ook, de wereld lijkt niet meer zo vertrouwd en veilig als voorheen. En hoe nu verder?

Vaak gaat het “gewone” leven gewoon door en probeert u de draad zo goed als het gaat weer op te pakken. Soms ontbreekt de ruimte om er de tijd voor te nemen, want hoe moet dat dan op het moment dat het in het hoofd en in het lichaam nog een chaos is?

Misschien merkt u dat u geen plezier meer kunt hebben na een verlieservaring. Soms groeit u uit elkaar… of loopt u vast op het werk… of vind u mensen in de omgeving ineens niet meer zo aardig. Sommigen hebben het gevoel dat het leven nog dagelijks op zijn kop staat na de dood van een geliefde. Terwijl het toch al jaren geleden is.

Dat binnen een jaar alle stadia van emoties moeten zijn doorgewerkt is al lang achterhaald. Voor rouwen staat geen tijd of regels. Maar wel richtlijnen die u door bepaalde fases van de rouw heen kunnen helpen. We spreken dan over integreren van een verlies in het leven.

Integreren van het verlies

Bij mijn praktijk wordt tijd en ruimte gemaakt voor verlies.

Er wordt gekeken hoe u de stadia van rouw- en verliesverwerking doorloopt en welke ondersteuning daarbij nodig is. Een verlies zal altijd onderdeel blijven van de cliënt, maar door het te integreren krijgt het een plek en kan de cliënt weer aan het leven deelnemen op een constructieve manier.

Wil je meer weten of een afspraak maken?
Neem even contact met mij op.

Cherry
Geregistreerd bij LVPW en RBCZ